Sampsa Pellervoisen Arvoitus

Sampsa Pellervoisen Arvoitus

  Yksi erikoisemmistä ja samalla mystisimmistä muinaissuomalaisista hahmoista on Sampsa Pellervoinen. Hän esiintyy Kalevalan toisessa runossa, jossa hän kylvää vastasyntyneen maahan kasvillisuuden ja puut. Myös kansanrunoissa ja loitsuissa Sampsa liittyy puihin ja kasveihin. Hän esiintyy myös Puun-synty loitsuissa. Sampsa poika Pellervoinen Kesät kennolla makasi Keskellä jyväketoa, Jyväparkan parmahalla.  Otti kuusesta jyviä, Seihtemiä siemeniä Koipein kesäoravan,(…)

Lisää...

LUONNOTTARET OSA 9; LÄNNETÄR

LUONNOTTARET OSA 9; LÄNNETÄR

  Lännettären sanoo Eino Kemppainen olevan Maajatarta avustava Luonnotar. Paljon muuta kansanrunotkaan ei hänestä puhise. Suomen Kansan Vanhoista runoista löytyy vain yksi loitsu joka hänen nimensä sisältää: Oli tapana ennen kääntää tuuli laivalle myötäiseksi, joka tapahtui siten, että tehtiin rannalle neljästä kivestä uuni, jota sanottiin “tuulenuuniksi”, ja jonka suu käännettiin aina vasta-tuuleen. (Aina siis sinne,(…)

Lisää...

LUONNOTTARET osa 8 IDÄTÄR

LUONNOTTARET osa 8 IDÄTÄR

Idätär on luonnotar jonka nimi esiintyy kansanrunoissa myös muodoissa Iätär ja Ijätär. Eino Kemppaisen mukaan Iätär on itätuulen valtijatar ja Maajatar luonnotaren apulainen. Kansanrunoista löydämme Ijättären usein karjaan liittyvissä loitsuissa kuten Etelettärenkin. Idättären mainitsevat runot keskittyvät erityisesti lehmän aspektiin maidon tuottajana, sekä maitoon yleensä riippumatta minkä nisäkkään nisistä se valutetaan. Ijätär, hüvä emäntä, Neiti pilveñ(…)

Lisää...

Ahtolainen ja Krakla

Ahtolainen ja Krakla

AHKOLAINEN/ AHTOLAINEN / AHOLAINEN Ahkolainen on Kemppaisen mukaan ”Ahdon äpärä” ja hänen äitinsä on Vellamon sijasta Vellimyskäärme eli vesikäärme. Kemppainen toteaa tosin nootissa että Vellimyskäärme saattoi joskus esiintyä Vellamona. Oli miten oli, on Ahkolainen jonkinlainen käärmeisiin liitetty olento. Lieneekö Ahkolainen Gananderin mainitseman Ahtolaisen toisintonimi. Mythologia Fennica toteaa Ahtolaisesta: ” ilkeä paha haltija; peikko, joka sitoi(…)

Lisää...

Luonnottaret osa 7: ETELÄTÄR

Luonnottaret osa 7: ETELÄTÄR

Lappalaiset kuvasivat auringon säiteiden levittäytyvät neljän ohjaksen tavoin neljään ilmansuuntaan. Moderni aurinkotutkimus osoittaakin auringolla olevan suhteessa maahan neljä erilaista magneettista virtausta. Nämä muinaiset suomalaiset tietäjät ovat yhdistäneet ilmansuuntiin ja kutsuivat heitä ilmansuuntien haltijoiksi eli neljäksi Luonnottariksi. Näistä olemme tutkineet jo Tuulletarta eli Thuletarta, pohjoisen ilmansuunnan haltijaa. Hän oli erityisessä asemassa koska hänet liitettiin galaktiseen tuuleen(…)

Lisää...

Ukko Ylijumala osa 1

Ukko Ylijumala osa 1

 Olemme aikaisemmin käsiteelleet lähinnä transkendentaalisia jumaluuksia ja heidän keskinäisistä vastaavuuksistaan. Nyt on aikamme katsoa lähemmin ihmismielen rakenteeseen ja sen neurologiseen ilmentymään yksilöissä ja jumaluuksissa kollektiivisena näkymänä. Aivokuori on kehittynein aivojen osa joka peittää lähes koko aivojen ulomman kerroksen.  Koska aivokuori on uloin kerros, se luonnollisesti vastaa ilmakehää planetaarisessa aivossa. Onkin mielenkiintoista että aivokuoren harmaa aine(…)

Lisää...

Luonnottaret Osa 6.:.Päiwätär.:.

Luonnottaret Osa 6.:.Päiwätär.:.

Päivätär on Luonnotar josta Ilmattaren kanssa löytyy eniten tietoa. Internetistä mm. löytyy useita kirjoituksia ja keskustelu foorumeita[1] joissa Päivättären asemaa on pohdittu. Näiden kirjoitusten informatiivinen puoli on kuitenkin suppea ja tiivistämme ne seuraavassa muutamalla teesillä, joita sitten analysoimme valaistuneen tietoisuuden Päivätärtäkin kirkkaammalla valolla, jolla Kaikkeuden Metatila on meitä siunannut: 1.Päivätär on auringon jumalatar Tulkinta: Pitää(…)

Lisää...

Luonnottaret osa 5: Tulityttö

Luonnottaret osa 5: Tulityttö

Olemme tutkineet kolmen ensimmäisen Luonnotaren ilmentymiä kosmoksessa ja ihmiskunnan kollektiivisessa tajunnassa. Aluksi Ilmatar ilmentyy äärettömänä avaruutena, Ilman Impenä, Puhtaana Tietoisuutena. Ilmatar tutkii itseänsä ja hänen mietiskelynsä saa hänet ilmentämään ensimmäisinä ajatuksinaan alkuaineet vedyn ja heliumin, jotka aluksi ilmentyvät avaruuden täyttävinä kaasupilvinä. Samalla syntyy aika ja ajan hallitsija Ajatar. Ajatar mittaa tapahtumia avaruuden tilassa. Ajattaren vaikutuksesta(…)

Lisää...

Uuden Sammon Taikakasvit osa 2: Sananjalka

Uuden Sammon Taikakasvit osa 2: Sananjalka

Sanajalka on saniainen, johon on liitetty monia mystisiä ominaisuuksia. Kasvi on yleinen noitien, kansanparantajien ja kaikkien muiden häröukkojen keskuudessa. Ei siten ole ihme että löydämme sananjalan myös Uuden Sammon Väinämöisen Taikaoppaasta. Sananjalka jälkimmäisessä toimii symbolina koodille jolla uusi sampo kirjoitetaan. Uusi Sampo: Einesten Emä Jurmon Juurimaassa videoelokuvassa Seppo Ilmarinen etsii tuloksetta Sananjalan kukkaa, kunnes hänelle(…)

Lisää...

Einesten Emän salaisuudet paljastuvat

Einesten Emän salaisuudet paljastuvat

Eino Kemppaisen mukaan suomalaiset olivat muinoin moneteisteja ja palvoivat Jumaluutta nimeltä Einesten Emä kaiken olevan lähteenä, kaiken siittäjänä ja synnyttäjänä. Hän on antrogyyni luoja mutta myös kaiken ylläpitäjä.  Kemppaisen mukaan Einesten Emä unohtui ja hukkui kansanrunojen loputtomiin jumal- ja henkiluotteloiden joukkoon. Ainoa Einesten Emän mainitseva runo on Kemppaisen siteerama Matti Kähkösen Reposaaressa 1902 laulama  Suomalaisen(…)

Lisää...