LUONNOTTARET OSA 10: MAATAR

LUONNOTTARET OSA 10: MAATAR

MAAJATAR/ MAATAR ORBITOFRONTAL CORTEX (BA 10-12) Maatar on maan haltija ja hänet tunnetaan myös nimellä Maajatar –luonnotar ja hänen tehtävänsä on huolehtia apulaisiensa maan muotoilusta. Eino Kemppaisen kosmologiassa hän on yksi kolmesta tärkeimmästä luonnotaresta Ajataren ja Ilmattaren Pyhässä Kolminaisuudessa. Suuresta maineestaan huolimatta kansanrunoissa hän on vähemmän esiintyvä hahmo. Hänet mainitaan ikäänkuin ohimennen muutamissa loitsuissa. Löylyn(…)

Lisää...

Mikä on Sampo?

Mikä on Sampo?

  Sampo on aina kiehtonut ihmisten mieliä. Mikä oli tuo Seppo Ilmarisen takoma ihmemasiina, joka tuotti monenlaisia hyödykkeitä ja jonka omistajuudesta käytiin sotaa? Tutkijat ja salaliittoteoreetikot ovat kehittäneet satoja teorioita sammon olemuksesta. Nämä teoriat usein poikkeaa toisistaan huomattavasti. On tietysti mahdotonta todistaa mitään niistä täysin oikeaksi, mutta monet teoriat tuntuvat olevan oikealla jäljellä. Sillä on(…)

Lisää...

LUONNON NOSTATUS JA HALTIJA

LUONNON NOSTATUS JA HALTIJA

Haltioituminen ja inspiraatio ovat kaiken luovan toiminnan ehdoton edellytys, näin myös noituudessa. Muinaissuomalaisien noitataidot eivät olleet sidottuja perinteen määräämiin loitsuihin tai uskomusjärjestelmiin, kuten monet uuspakanat haluavat uskoa. Sen sijaan keskeisellä sijalla olivat noidan kyky haltioitua, inspiroitua ja langeta loveen. Tämä saavutettiin transsitekniikoilla joita kutsuttiin Luonnon nostatukseksi ja Väellä varustautumiseksi. Näiden tekniikoiden ydin oli oman todellisen(…)

Lisää...

UUDEN SAMMON TAUTIOPPI

UUDEN SAMMON TAUTIOPPI

Lääkärit joskus naureskelevat että muinaiset ihmiset pitivät taudin syinä pahoja henkiä. Harvoin moni ymmärtää että bakteerit ja virukset ovat samoja olentoja joita ennen kutsuttiin pahoiksi hengiksi. Henki sana on mitä osuvin sillä nuo olennot yleensä liikkuvat ilmassa ja saapuvat ihmiseen hengityksen kautta. Kansanomainen lääketiede on myös monin tavoin yhtäläinen modernin lääketieteen kanssa. Kautta aikojen ympäri(…)

Lisää...

Väinämöisen opetukset ajallemme

Väinämöisen opetukset ajallemme

  Väinämöisen seikkailut ovat kaikille tuttuja. MIelenkiintoista on pohtia, onko kertomuksien pohjana oikeat historialliset tapahtumat ja onko joskus maan päällä kulkenut Väinämöinen niminen tietäjä? Entäpä minkälainen oli Väinämöisen maailmankuva ja minkäkaisia opetuksia hän jakoi tietäjän virassaan? Suomalaisessa kansanperinteessä esiintyy Väinämöisen kielloiksi kutsuttuja tärkeäksi koettuja sääntöjä tai ohjeita, jotka kerrottiin olevan alunperin Väinämöisen opettamia. Näistä runoista(…)

Lisää...

Sampsa Pellervoisen Arvoitus

Sampsa Pellervoisen Arvoitus

  Yksi erikoisemmistä ja samalla mystisimmistä muinaissuomalaisista hahmoista on Sampsa Pellervoinen. Hän esiintyy Kalevalan toisessa runossa, jossa hän kylvää vastasyntyneen maahan kasvillisuuden ja puut. Myös kansanrunoissa ja loitsuissa Sampsa liittyy puihin ja kasveihin. Hän esiintyy myös Puun-synty loitsuissa. Sampsa poika Pellervoinen Kesät kennolla makasi Keskellä jyväketoa, Jyväparkan parmahalla.  Otti kuusesta jyviä, Seihtemiä siemeniä Koipein kesäoravan,(…)

Lisää...

LUONNOTTARET OSA 9; LÄNNETÄR

LUONNOTTARET OSA 9; LÄNNETÄR

  Lännettären sanoo Eino Kemppainen olevan Maajatarta avustava Luonnotar. Paljon muuta kansanrunotkaan ei hänestä puhise. Suomen Kansan Vanhoista runoista löytyy vain yksi loitsu joka hänen nimensä sisältää: Oli tapana ennen kääntää tuuli laivalle myötäiseksi, joka tapahtui siten, että tehtiin rannalle neljästä kivestä uuni, jota sanottiin “tuulenuuniksi”, ja jonka suu käännettiin aina vasta-tuuleen. (Aina siis sinne,(…)

Lisää...

LUONNOTTARET osa 8 IDÄTÄR

LUONNOTTARET osa 8 IDÄTÄR

Idätär on luonnotar jonka nimi esiintyy kansanrunoissa myös muodoissa Iätär ja Ijätär. Eino Kemppaisen mukaan Iätär on itätuulen valtijatar ja Maajatar luonnotaren apulainen. Kansanrunoista löydämme Ijättären usein karjaan liittyvissä loitsuissa kuten Etelettärenkin. Idättären mainitsevat runot keskittyvät erityisesti lehmän aspektiin maidon tuottajana, sekä maitoon yleensä riippumatta minkä nisäkkään nisistä se valutetaan. Ijätär, hüvä emäntä, Neiti pilveñ(…)

Lisää...

Ahtolainen ja Krakla

Ahtolainen ja Krakla

AHKOLAINEN/ AHTOLAINEN / AHOLAINEN Ahkolainen on Kemppaisen mukaan ”Ahdon äpärä” ja hänen äitinsä on Vellamon sijasta Vellimyskäärme eli vesikäärme. Kemppainen toteaa tosin nootissa että Vellimyskäärme saattoi joskus esiintyä Vellamona. Oli miten oli, on Ahkolainen jonkinlainen käärmeisiin liitetty olento. Lieneekö Ahkolainen Gananderin mainitseman Ahtolaisen toisintonimi. Mythologia Fennica toteaa Ahtolaisesta: ” ilkeä paha haltija; peikko, joka sitoi(…)

Lisää...

Luonnottaret osa 7: ETELÄTÄR

Luonnottaret osa 7: ETELÄTÄR

Lappalaiset kuvasivat auringon säiteiden levittäytyvät neljän ohjaksen tavoin neljään ilmansuuntaan. Moderni aurinkotutkimus osoittaakin auringolla olevan suhteessa maahan neljä erilaista magneettista virtausta. Nämä muinaiset suomalaiset tietäjät ovat yhdistäneet ilmansuuntiin ja kutsuivat heitä ilmansuuntien haltijoiksi eli neljäksi Luonnottariksi. Näistä olemme tutkineet jo Tuulletarta eli Thuletarta, pohjoisen ilmansuunnan haltijaa. Hän oli erityisessä asemassa koska hänet liitettiin galaktiseen tuuleen(…)

Lisää...