TAIKUREIDEN PERINTÖ

TAIKUREIDEN PERINTÖ

Suomalaisia on pidetty kovina loitsijoina. Kalevalan mittaisten loitsurunojen kauneudesta huolimatta, väitän että nämä kerätyt loitsut ovat virheellisiä versioita, joista vain on vähän nähtävissä alkuperäisestä. Oma tutkimukseni  jopa paljastaa että näitä loitsuja ei edes alunperin oltu tarkoitettu verbaalisesti loitsuttavaksi, vaan olivat enemmän käytännön ohjeita, joihin runomitta lisättiin muistamista helpottamaan. Esimerkiksi voiteen syntyloitsu kertoo symbolisesti aineksista joista(…)

Lisää...

SUOMALAISEN NOITUUDEN MUODOT

SUOMALAISEN NOITUUDEN MUODOT

Jokainen kieli tallentaa sisälleen käyttäjiensä erikoisosaamisen sanaston. Aivan kuten eskimoilla on satoja sanoja lumen erilaisille muodoille, tai sanskriitin kielessä satoja termejä kuvaamaassa meditatiivisia tajunnantiloja, suomalaiset ovat puolestaan erikoistuneet taikuuteen ja noituuteen, joiden harjoittajien nimityksiä on myös satoja. Marita Råman luettelee kirjassaan Kielestaja (2009) 124 erilaista nimitystä. Monien näiden nimien merkitys on unohtunut ja tutkijat eivät(…)

Lisää...

Kalevalan Sankarien harharetket

Kalevalan Sankarien harharetket

Suomalaisen mytologian hahmot ovat ainutlaatuisia, vaikka niissä on paljon myös vaikutteita muista mytologioista. Vähemmän tunnettu näkemys on että Kalevalan sankarit Väinämöinen, Ilmarinen ja Lemminkäinen mahdollisesti periytyvät slaavien kolmesta jumalasta Veles, Perun ja Jarillo. Veles on maanviljelyksen, taikuuden ja musiikin jumala, hallitsee maanalaista maailmaa. Hänen nimensä Volos on ajateltu olevan suomen Velho sanan alkuperä. Voisiko myös(…)

Lisää...

MYRRYSMIES JA INTOMIELI

MYRRYSMIES JA INTOMIELI

Muinoin suomessa voimallisimpia noitia kutsuttiin Myrrysmiehiksi tai Intomieliksi. Monet ymmärtävät myrrysmiehen ja intomielen olevan kaksi eri nimitystä samalle noituuden alan harjoittajalle. Näkisin kuitenkin että ne ovat keskenään jokseenkin päinvastaisia termejä, joiden välisen eron voi parhaiten ymmärtää vertaamalla niitä kabbalistisiin tajunnan tasojen määrityksiin; Geburah (Ankaruus)=Myrrysmies, Chesed(Armo)=Intomieli. Myrrysmies (tai myrryseukko) harjoittaa taikuutta jossa hän käyttää voiman lähteenään(…)

Lisää...

POHAKAN KERKAUS

POHAKAN KERKAUS

Voimallisin taikuus tapahtuu täysin katsojan mielessä, ilman että taikurin tarvitsee itse tehdä mitään. Esimerkiksi usein kuulee itämaisten gurujen oppilaiden tulkitsevan jokaisen elämänsä onnekkaan sattumuksen gurunsa järjestämäksi, vaikka guru olisi toisella puolella planeettaa kiireisenä mielyttämässä tuhansia muita oppilaitansa. Toinen taas tulkitsee jokaisen epäonnekkaan tapahtuman todisteena siitä että hän on tullut jonkun noituutta harjoittavan henkilön kiroamaksi. vaikka(…)

Lisää...

LUONNOTTARET OSA 10: MAATAR

LUONNOTTARET OSA 10: MAATAR

MAAJATAR/ MAATAR ORBITOFRONTAL CORTEX (BA 10-12) Maatar on maan haltija ja hänet tunnetaan myös nimellä Maajatar –luonnotar ja hänen tehtävänsä on huolehtia apulaisiensa maan muotoilusta. Eino Kemppaisen kosmologiassa hän on yksi kolmesta tärkeimmästä luonnotaresta Ajataren ja Ilmattaren Pyhässä Kolminaisuudessa. Suuresta maineestaan huolimatta kansanrunoissa hän on vähemmän esiintyvä hahmo. Hänet mainitaan ikäänkuin ohimennen muutamissa loitsuissa. Löylyn(…)

Lisää...

Mikä on Sampo?

Mikä on Sampo?

  Sampo on aina kiehtonut ihmisten mieliä. Mikä oli tuo Seppo Ilmarisen takoma ihmemasiina, joka tuotti monenlaisia hyödykkeitä ja jonka omistajuudesta käytiin sotaa? Tutkijat ja salaliittoteoreetikot ovat kehittäneet satoja teorioita sammon olemuksesta. Nämä teoriat usein poikkeaa toisistaan huomattavasti. On tietysti mahdotonta todistaa mitään niistä täysin oikeaksi, mutta monet teoriat tuntuvat olevan oikealla jäljellä. Sillä on(…)

Lisää...

LUONNON NOSTATUS JA HALTIJA

LUONNON NOSTATUS JA HALTIJA

Haltioituminen ja inspiraatio ovat kaiken luovan toiminnan ehdoton edellytys, näin myös noituudessa. Muinaissuomalaisien noitataidot eivät olleet sidottuja perinteen määräämiin loitsuihin tai uskomusjärjestelmiin, kuten monet uuspakanat haluavat uskoa. Sen sijaan keskeisellä sijalla olivat noidan kyky haltioitua, inspiroitua ja langeta loveen. Tämä saavutettiin transsitekniikoilla joita kutsuttiin Luonnon nostatukseksi ja Väellä varustautumiseksi. Näiden tekniikoiden ydin oli oman todellisen(…)

Lisää...

UUDEN SAMMON TAUTIOPPI

UUDEN SAMMON TAUTIOPPI

Lääkärit joskus naureskelevat että muinaiset ihmiset pitivät taudin syinä pahoja henkiä. Harvoin moni ymmärtää että bakteerit ja virukset ovat samoja olentoja joita ennen kutsuttiin pahoiksi hengiksi. Henki sana on mitä osuvin sillä nuo olennot yleensä liikkuvat ilmassa ja saapuvat ihmiseen hengityksen kautta. Kansanomainen lääketiede on myös monin tavoin yhtäläinen modernin lääketieteen kanssa. Kautta aikojen ympäri(…)

Lisää...

Väinämöisen opetukset ajallemme

Väinämöisen opetukset ajallemme

  Väinämöisen seikkailut ovat kaikille tuttuja. MIelenkiintoista on pohtia, onko kertomuksien pohjana oikeat historialliset tapahtumat ja onko joskus maan päällä kulkenut Väinämöinen niminen tietäjä? Entäpä minkälainen oli Väinämöisen maailmankuva ja minkäkaisia opetuksia hän jakoi tietäjän virassaan? Suomalaisessa kansanperinteessä esiintyy Väinämöisen kielloiksi kutsuttuja tärkeäksi koettuja sääntöjä tai ohjeita, jotka kerrottiin olevan alunperin Väinämöisen opettamia. Näistä runoista(…)

Lisää...